Nieuws

DIA Amsterdam
Van 12 tot 19 october 2014 neem ik voor de derde maal, samen met Henk Zwerver, gitarist in Triptet 4, deel aan de DIA Amsterdam (improvisatie week), gevolgd door een concert oa in het BIMhuis in Amsterdam op 20 october. Een mooie gelegenheid om aan ons improviserende samenspel te werken en onze muzikale contacten uit te breiden.


 

NNES
Op 13 november 2013 traden Hardmoed en ik weer op tijdens een meerdaagse bijeenkomst van psychiaters op Schiermonnikoog. We speelden als duo, als trio (met een zangeres/pianiste) en met deelnemers die een instrument meenamen of wilden zingen. We konden het niet nalaten in de vertrekhal van de boot nog wat samen te improviseren.

 

Improvisatie met Dansers Nationaal Ballet
Op 29 september improvisatie met Emma van der Schalie (viool), Julia Philippens (viool), Martin Tervoort (basklarinet) samen met dansers van het Nationaal Ballet in Frascati Amsterdam.


DIA Amsterdam
De laatste week van augustus 2013 heb ik voor het tweede jaar deelgenomen aan de Summerschool van de DIA (Dutch Impro Academy) voor professionals en advanced students in het centrum MusiQ in Amsterdam. De workshop werd weer geleid door Han Bennink (slagwerk), Oscar Jan Hoogland (piano en electronische muziek) en anderen. De week werd afgesloten met concerten in MusiQ, in het BIMhuis in Amsterdam en als onderdeel van de Jazzfietstour in Groningen (luister onder Concerten).

Er waren ongeveer 20 deelnemers uit alle hoeken van de wereld. Soms werden we door de docenten in groepen ingedeeld, soms stelden we zelf een groepje samen. Er werd geen afspraak gemaakt over de te spelen stukken. Ik vond het een bijzondere ervaring met als belangrijkste kenmerken: experimenteren, enthousiasme, humor en kameraadschap. Leeftijds-en cultuurverschillen speelden geen rol.

De week werd afgesloten met concerten in Zaal 100, tijdens de Uitmarkt en in het BIMhuis in Amsterdam en als onderdeel van de Jazzfietstour in Groningen. Er waren talloze leerervaringen zoals: Wees alert op wat de groep doet en of en hoe je kunt invoegen. Dit is vooral zo belangrijk omdat je niets hebt om op terug te vallen, zoals een gemeenschappelijk thema of een harmonische volgorde. Maak een duidelijke keus of je speelt als achtergrondbegeleiding of als solist.

Als anderen iets moois doen geef ze dan de ruimte, als je zelf niets muzikaal te melden hebt kun je beter zwijgen, als je wel wat te melden hebt neem dan een duidelijke positie in. Werk met contrasten zoals langzaam-snel, hoog-laag, hard-zacht. Werk met “cues”of adhoc opdrachten. Probeer iets te spelen wat voor het publiek interessant is. Op piep, knars en knor zit niemand te wachten.

filmpje